Netteke van den Berg Tuinadvies
 
 

Werkwijze tuinontwerp

De werkwijze voor tuinadvies is zeer flexibel. Of je nu alleen ontwerpplannen nodig hebt en de uitvoering zelf regelt, of het hele proces wilt uitbesteden tot en met de oplevering van een volledig afgewerkte tuin, compleet met periodiek onderhoud. Alles is mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om prachtige nieuwe beplanting te laten ontwerpen voor een bestaande tuin.

Wat je wensen ook zijn, ik lever altijd een service op maat, gemaakt om aan jouw eisen te voldoen. Globaal is de doorlooptijd van de eerste afspraak tot het definitieve ontwerp zo’n 6 weken. Dit zijn de verschillende stappen van een compleet tuinontwerp:

Kennismaken
Het realiseren van jouw droomtuin begint met een vrijblijvend bezoek aan huis. Nadat je contact met me hebt opgenomen, kom ik bij je langs om kennis te maken.

Op basis van het kadaster heb ik vooraf in grote lijnen de afmeting van de tuin bekeken, zodat ik al een grove prijsinschatting kan maken op basis van het aantal vierkante meters van de tuin.

Samen bekijken we de tuin, ik neem de maten van de tuin op en we bespreken wat je tuinwensen en mogelijkheden zijn en wat je budget is. Als je wilt, maak ik vervolgens naar aanleiding van deze intake een prijsopgave voor een ontwerp– en beplantingsplan voor je tuin.Schetsontwerp
Na het akkoord op de offerte, kom ik bij je langs om de tuin precies op te meten. Ook bepaal ik eventuele hoogteverschillen in de tuin.
 
Samen bespreken we de vlakindeling van de tuin. Het bepalen wat waar komt is een belangrijk onderdeel, omdat terras(sen), paden, plantenvakken, gazon, waterpartij, tuinhuis, etc. natuurlijk de juiste plek moeten krijgen.

We bespreken bijvoorbeeld of je één of meer terrassen in de tuin wilt en of die wel of niet in de zon moeten liggen. Wil je veel/weinig onderhoud in de tuin? In het laatste geval kiezen veel mensen voor bodem bedekkende beplanting vanwege het geringe onderhoud. Een andere tuinwens, is dat mensen graag altijd wat kleur in de tuin willen. Hier kan ik rekening mee houden door qua beplanting te kiezen voor bomen en planten met wisselende bloeitijden. Maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een tuin met alleen maar groen. Siergrassen zijn bijvoorbeeld heel populair en door te kiezen voor verschillende kleuren groen en bladvormen ontstaat er toch een tuin met een hoop variatie.
 
Op basis van dit gesprek en de precieze maten maak ik binnen 2 weken een schetsontwerp op schaal. Dit schetsontwerp in 2D is een vlakverdeling van de tuin, die in grove lijnen de indeling en vormgeving van de tuin weergeeft.                                                                                   


Een voorbeeld van een 2D schetsontwerp op schaal.

In de meeste gevallen maak ik ook direct een globale schets in 3D, omdat ik heb gemerkt dat dit voor veel mensen een veel duidelijker beeld geeft. De 2D schets is vooral een werktekening op schaal om het ontwerp uiteindelijk uit te voeren, maar met een 3D ontwerp zie je beter hoe de tuin er uit komt te zien qua indeling, de hoogtes en vaak zet ik er zelfs al wat meubels in, zodat je een goed idee krijgt van de sfeer.

Vervolgens plannen we weer een afspraak in en kom ik bij je langs om de schets te bespreken. In deze fase kun je eventuele aanpassingen aangeven. Vaak gaat dat om details, zoals een terras dat net iets groter of kleiner moet. Ook nemen we de keuzes door qua soorten planten, kleuren, bloeitijden, het soort verhardingen voor tuinpaden en het terras en tuinverlichting.